söndag 7 mars 2010

Garn från Jämtland

Garn från Jämtland
Livets aviga och rätaSkapad av Heidi lör, januari 09, 2010 17:10:40


Ett höst och vinterprojekt av det större slaget har varit att göra ett garn från Jämtland. Under hösten har jag och mina 3 kompanjoner träffats ett antal gånger och planerat, jagat spinnerier, pratat, klippt lamm och får, skickat ull prover för analys, sorterat ull och frusit. Det har varit spännande och nu har vi äntligen fått iväg våra 120 kg ull till spinneriet. Ullen består bland annat av merino/svea blandning, ren merino och pälsull. Det bästa är att man vet var den kommer ifrån, att djuren har det bra och vilken kvalitét ullen har tack vare analyserna. Där kan man snacka lokalproducerat och ekologiskt. Djuren har nämligen betat på obesprutade marker.

Det är såå spännande att vänta på allt detta underbara garn. När det kommer blir det julafton igen. Tänk att få packa upp all denna härlighet för att inte tala om att få sätta stickorna i den och börja designa.Jag har redan fått enförsmak om hur garnet blir genom att få sticka upp ett linne i Kerstins merinoull. Garnet var underbart mjukt, lättatickat och kändes inte stickigt mot kroppen. Idén med ett underklädesset kommer från Kerstin och jag stickade upp ett kokett linne efter en beskrivning som hon hade. Vi funderar på att sticka upp en kollektion av Linne och mammelucker i merinoull till kvinnor som behöver värmande snygga underkläder. Vi får se hur det går. Det beror på om jag får till det på stickmaskinen också. En del av linnet måste stickas för hand så det blir en kombination. Stickmaskiner har ju sina begränsningar ibland.

Det är väl bara att ha tålamod tills garnet kommer. Jag kommer att lägga ut det på hemsidan för försäljning när det kommer. Det blir 1, 2 och 3 trådigt naturvitt ullgarn och om det blir lika mjukt som Kerstins garn var så är lyckan gjord.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar